Efter kapitel 9: Billedkunst
Skab jeres egne skrubtudser
Del af undervisningsmateriale tilknyttet bogen Tudsen Tue af Anette Wilhjelm Jahn, Forlaget Silhuet. Materialet til billedkunst er produceret af bogens forfatter i samarbejde med Børnekulturhuset Sokkelundlille.
Skrubtudser
Her er forslag til hvordan du kan få børnene til at fortælle noget fra historien med hænderne. Afhængig af børnenes alder må du tilpasse opgaverne og forberede mere eller mindre for dem.
Skum-skrubtudse
I videoen kan du, hvordan I kan lave jeres egne skum-skrubtudser, som børnene kan få til at snakke.
Sokke-tudse
Materialer: Børnesokker, Limpistoler, store perler til øjne, dutter, perler eller pailletter til vorter, pap eller filt til fødder, knapper til dutter på fødderne.
Bed alle børn medbringe nogle børnesokker. Alle har sokker liggende derhjemme, som mangler ”en makker”. Sokkerne kan have alle farver og mønstre, og de kan fint være lidt slidte og hullede. Måske ønsker børnene at bruge deres egen aflagte sok, eller måske er det netop sjovt at finde sig en ny.
Det bliver til en hånddukke, som kan spille teater, når sokken kommer på hånden. Og her skal munden ”suges” ind i hånden. Det giver en god effekt, hvis I limer et stykke stof i en kontrastfarve ind i munden. Så bliver tudsens mund mere udtryksfuld.
Måske siger tudserne noget sjovt fra forestillingen? Eller måske finder I sammen på nogle sjove tudse-vrøvle-remser? I hvert fald skal hver tudse have sit eget navn.
Sokketudse på hånden af kulturformidler Conni Humeniuk, som også har tegnet den med fødder og vorter.
Æggebakke-tudse
Materialer: Æggebakker til 6 æg, maling, genbrugsting som vorter, perler eller knapper som øjne. Evt. ståltråd i skinnende farver til kronen.
Først klippes de to pyramider inden i æggebakken af, og de limes ovenpå æggebakken som et par øjne. Så males æggebakken grøn og tørres. Den kan evt. få en lysere grøn eller anden farve indvendigt i munden. Brug føntørrer hvis I har travlt.
Så limes øjne på, fx store perler eller knapper. Lim evt. en ekstra perle på som pupil. Og så skal den tudse have vorter sat på! Måske er vorterne ulækre. Og måske er de smukke og glimter – for tudsen er jo en forvandlet prins. Det kan også være, tudsen skal have en krone på hovedet?
Tudse på pind
Materialer: Pap, limpistol, knapper, æggebakker, træpind, grøn tubestrik til ben og maling.
På maven har tudsen mange papstykker, som er klistret oven på hinanden, og som bliver mindre og mindre, så det giver en tyk mave.
Øjnene er klippet ud af en æggebakke, og der er sat store knapper på.
Lige som der er sat knapper på fødderne.
Munden er skabt ved at lime et stykke pap på, som runder udad som en lille tunnel.
På fødderne har den knapper. Og benene er lavet af tubestrik eller en kraftig strimmel stof.
Prinsessens diadem
Anna fra bogen får lyst til at lege prinsesse, hver gang Tue fortæller hende at af sine fantastiske tudse-eventyr. Måske er der nogle af dine elever, som også får lyst til det. I kan fx lave jeres egne prinsesse-diademer.
Materialer
Hårbøjle til hvert barn, både kraftig og spinkel ståltråd i glade farver, evt. tynd skumplade til at skabe et højere diadem af, limpistol, perler og stof til sløret, gerne let og gennemsigtigt.
OBS
Her mangler inspirations-foto. Send gerne et foto fra jeres proces: anette@jahnstory.dk
Skriv skolens eller institutionens navn, klasse, lærers navn samt gode råd. Opløsning min. 3MB. Tak for din generøsitet.
Mulighed for forfatterbesøg
Er I interesseret i et forfatterbesøg, så kontakt Måle Fortælleteater. Der vil være mulighed for at søge om støtte til honorar hos Statens kunstfond. Det kan søges af skoler, biblioteker, daginstitutioner, ungdomsuddannelser og af private arrangører. Der er ansøgningsfrist i august og februar.