Efter kapitel 13: Fangelegen Baba-Yaga og kraniekager
Del af undervisningsmateriale tilknyttet bogen Tudsen Tue af Anette Wilhjelm Jahn, Forlaget Silhuet. Materialet er produceret af bogens forfatter.
eventyrlig afslutning
Alle gode eventyr ender med en fest, og det gør historien om Anna også. Nu er I færdige med at læse bogen og kan passende fejre det med en lille fest. Måske er der ikke tid til andet end at lege fangelegen Baba-Yaga, og det er også sjovt. Men det kan også være, at I vil efterligne Anna og Vilfreds klasse endnu mere og bage Vilfreds kraniekager.
Fangelegen Baba-Yaga
Vilfred finder på fangelegen Baba-Yaga, da hele klassen og deres forældre er hjemme i haven hos Anna til Vilfreds velkomstfest. Den fangeleg kan I nu lege.
I beslutter jer for et område, hvor alle skal blive indenfor.
Så er der én, som starter med at være heksen Baba-Yaga, og som råber: “Jeg er Baba Yaga, der æder børn!”
Vilfred brugte Annas russiske dug fra legehuset til at binde om skulderen, så han lignede den skrækkelige, russiske heks. I kan evt. bruge en dug eller et stort stykke stof til at markere hvem, der er Baba-Yaga.
Når Baba-Yaga har rørt én, så bliver den nye til Baba-Yaga, får dugen bundet på og råber: “Jeg er Baba Yaga, der æder børn!”
Halloween
Hvis I er så heldige, at det er halloween, så kan I jo også skære sjove og uhyggelige græskarhoveder ud. Måske har I mulighed for samles omkring et bål og tænde dem i tusmørket.
Vilfreds kraniekager
Vilfred og hans far havde bagt de lækreste græskarkager i muffinsforme, og så fik både børn og voksne lov til selv at pynte dem på det lange bord ude i Annas have. De pyntede dem som frygtindgydende kranier, der var lige så uhyggelige som dem, Baba-Yaga havde stående på pæle rundt om sit hus.
Måske er der én i jeres klasse eller børnegruppe, som hjemmefra har bagt Vilfreds græskarkager i muffinsforme, og så kan I pynte hver sin kage, så det bliver til gyselige, skræmmende kraniekager?
Hvis det ikke er græskarsæson, så bager I bare mørke chokolade-muffins og pynter dem.
I skal bruge: (til en klasse med op til 30 elever)
300 g hvedemel
4 æg
2 knsp. salt
150 g. rosiner
100 g. valnødder
3 tsk. kanel
3 tsk. ingefær
3 tsk. bagepulver
500 g. brun farin
2 stk. usprøjtet appelsin
2 dl. vindruekerneolie
600 g. hokkaido græskar, måske 2 stks.
100 g. flormelis
400 g flødeost naturel
1 citron, saften og skallen
Rosiner til pynt
Sådan bager I selve kagerne:
Tænd ovnen på 180°.
Skræl græskarrene, skær dem over og fjern alle kerner. Vej 600 g af. Riv græskarret på den grove side af et rivejern.
Hak valnødder og rosiner.
Kom farin, æg, vindruekerneolie, appelsinsaft og appelsinskal i en skål, og rør det godt sammen. Tilsæt græskar, hakkede valnødder og rosiner, og rør sammen igen.
Bland i en anden skål: Mel, ingefær, kanel, bagepulver og salt, og rør de tørre ingredienser i dejen.
Fordel dejen i ca. 30 muffinforme, og bag dem ved 180° i 20-25 min. Kagerne er færdigbagte, når du kan stikke en strikkepind i kagerne, uden der hænger dej ved.
Lad kagerne køle af på en bagerist.
Sådan laver I kranie-cremen:
Pisk flødeost, flormelis, citronsaft og citronskal sammen med et piskeris til en glat creme.
Uhhu - nu skal kranie-kagerne pyntes
Det er det, I kan se, jeg gør på filmen ovenfor. Dæk et festligt bord, hvor I stiller: Kagerne, kranie-cremen, rosiner, et spækbræt, en kniv, en sprøjtepose eller theskeer. Og så kan I hver især pynte jeres kranie-kage.
Og I kan jo servere Baba-Yaga-saft til (blodrød saft).
Mulighed for forfatterbesøg
Er I interesseret i et forfatterbesøg, så kontakt mig / Måle Fortælleteater. Der vil være mulighed for at søge om støtte til honorar hos Statens kunstfond. Det kan søges af skoler, biblioteker, daginstitutioner, ungdomsuddannelser og af private arrangører. Der er ansøgningsfrist i august og februar.